Leuke links
nanotechnologie en ethiek
http://www.nanopodium.nl
NanoServices film Proefdiervrij
http://proefdiervrij.nl

 

biofilms vormen gevaar voor voedselveiligheid
Biofilms kunnen vrij eenvoudig gevormd worden op allerlei plaatsen waar micro-organismen de tijd krijgen zo'n laag te vormen. Bijvoorbeeld op materialen die slecht te reinigen zijn als gevolg van moeilijk bereikbare plaatsen of beschadiging, zoals pakkingen of dode ruimten. Ook onzorgvuldige reiniging en onvolledige desinfectie spelen de vorming van biofilms in de hand.

"Bacteriën in biofilms zijn beter bestand tegen toxische stoffen in detergentia en desinfectiemiddelen. Hoewel men eerst dacht dat dit kwam doordat deze producten moeilijk zouden kunnen doordringen in deze slijmlaag, blijkt dit meestal niet het geval. Een lage groei in biofilms, de activatie van stress-tolerantie mechanismen en de inductie van een resistent 'biofilm' celtype, kunnen redenen zijn waarom biofilmcellen beter bestand zijn tegen toxische stoffen. Bovendien zijn bacteriën in biofilms beter bestand tegen uitdroging dan 'vrij' levende bacteriën, waarschijnlijk door de slijmlaag om de cellen heen", legt Sofos uit.

Micro-organismen zoals Listeria monocytogenes blijken maandenlang in een biofilm te kunnen overleven. Het blijkt dat de resistentie van deze Listeria bacteriën tegen desinfectiemiddelen meer dan 500 keer groter is dan van vrij voorkomende Listeria van dezelfde species. Ook is aangetoond dat biofilms moeilijker te verwijderen zijn als ze langer aanwezig zijn op materiaal of op een ruwe ondergrond gehecht zijn en dat ze bij kamertemperatuur een grotere resistentie hebben tegen desinfectie als bij lage temperaturen. Het is van belang om een goed inzicht te krijgen in de manier waarop een biofilm van de betreffende pathogene microorganismen wordt gevormd om daarmee een goed reinigings- en desinfectieplan op te kunnen stellen. Het goed reinigen, voorafgaand aan desinfectie, is daarbij van wezenlijk belang.

bron: Voedingsindustrie.
Het mag duidelijk zijn dat ook hier nog op de conventionele manier van reinigen en desinfecteren wordt gedacht. Het wordt nu echter de hoogste tijd om op een andere manier te gaan denken. Dus prefentie in plaats van desinfectie.
TiO2protectieraster van NanoServices is hier een enorm hulpmiddel.
NanoServices Dr. Van Deenweg 13 8025 PB Zwolle Telefoon (038) 845 8376 E-mail info@nanoservices.nl
Unknown database 'CMS_unifact'